Lothian Plains
Schotse colliesElementen en karakters

Er zijn mensen die karakters uitdrukken in elementen uit de natuur. Eigenlijk vind ik dat best een mooie manier om weer te geven met wat voor honden je te maken hebt. In bepaalde rasgroepen en rassen komen bepaalde honden meer voor dan in andere rassen. 

In een nest zitten veelal verschillende types. Dit schijnt te zijn om het voortbestaan van de genen van de ouderdieren een zo groot mogelijke kans te geven. De omgeving bepaalt voor een deel welk type karakter het meest kans van slagen heeft. Zo heb je extraverte en introverte typjes. En je hebt ook nog eens temaken met het moment waar de pup inzit en de diverse verschillen van ontwikkeling in een nest.  

Pups zijn niet exact helemaal precies even oud. Er kan een x aantal uren verschil zitten tussen individuen. Bij momentopnames als het éénmalig zien van een nest pups als je een keuze gaat maken om er één uit te zoeken, kan dit verschil in leeftijd een rol spelen. Pups ontwikkelen zich steeds een beetje verder en ze kunnen als ze iets ouder zijn al onder de indruk zijn van iets waar ze een dag terug nog niet warm of koud van werden. De pup die op het moment dat jij komt kijken achteraf stil is, kan best al een stapje verder dan de rest zijn en al wel onder de indruk zijn, terwijl de rest nog niet zo ver is....... (Zou je een aantal uren tot een dag later komen dan is de gene die jij als timide bestempelde wellicht wel actiever....) Dit wat betreft ontwikkeling en het momentopname. 


De informatie over de verschillende karakterelementen komt uit:

Den hoek; Holistisch praktijk voor dier en mens


Water en vuur

Elementen als Water, Vuur en grondstoffen als aarde, hout en staal worden door bepaalde mensen als  karakterbeschrijvingen gebruikt. 

Op het internet vind ik hierover :  ''De vijf elementen van het leven.'' Zij noemen ook nog lucht en de stuk tekst kopt:  De vijf elementen van het leven. Deze karakter typering kun je dus ook voor mensen gebruiken, maar dat vind ik ingewikkelder.

In werkelijkheid heb ik in mijn leven Hout, aarde water en ook vuurhonden gekend. En de meeste honden waren overwegend één element met een vleugje van wat anders er doorheen.De hout hond

Hout, een hout hond is vasthoudend, moedig, (op sommige momenten zelfs koppig) dynamisch energiek 

Een houthond is moedig en energiek. Hij is dol op hard en hoog en houdt van actie, beweging, avontuur en een dito baas. Competitie is zijn grootste genot. De hond straalt kracht en energie uit. Hij is vastbesloten en heeft bovendien een hekel aan autoriteit.Dat betekend dan ook dat deze hond extreem zelfstandig is en zijn eigen weg zoekt en constant zijn grenzen probeert te verleggen. Met de juiste begeleiding zal deze hond zich ontwikkelen tot een moedige zelfstandige hond. 

Uit balans : frustratie, stress gevoelig en in uitersten kans op agressie

 De eigenaar moet duidelijk zijn en grenzen geven.

Onder dit type honden kun je onder andere vinden: Mechelaars rottweilers pincers en terriers


Vuur 

Dit zijn vreugdevolle uitbundige honden. De vuurhond houdt van interactie met mensen, vooral als ze haar komen bewonderen. Ze is flitsend en intelligent. Ze heeft een scherpe intuitie en heeft volledig vertrouwen in de begeleider. Mits de begeleider in balans is en de relatie tussen baas en hond goed is. (Van een nerveuze eigenaar wordt zij ook nerveus.)

Het leven is één groot feest en ze wil er niks van missen. Ze wil alles in de gaten houden en geniet van reuring om zich heen. Deze dieren zijn dol op shows in al haar facetten. Het borstelen het showen de aandacht.... Ze vinden het geweldig! Het zijn comieken en hoe meer ze wordt bewonderd hoe meer ze zichzelf laat zien. Dit geldt ook voor wedstrijden, maar snelheid is iets waar de vuurhond niet van houdt, het gaat om gratie. (een persoonlijke noot, ik had een pyreneese herder die VUUR was en ken een witte herder vuurhond. De gratie is ver te zoeken, maar de snelheid.....   Die wordt met name beleeft wanneer ze zich in penibele situaties draaien. Bij een vuurhond gebeurt het zomaar, per ongeluk! En hup ze hebben zich weer in een benarde positie gewerkt zonder dat ze daar zelf erg in hadden!)

Vuurhonden zijn snel verveeld en kunnen bij verkeerde begeleiding nerveus worden.

 

De aarde hond, Bomvast en betrouwbaar.

 Bij deze honden ligt ons hart. Zowel Rene als ik-zelf houden van de rust en de stabiliteit. Zelf word ik rustig van dit soort honden en durf ik de wereld met andere honden en katten erin een beetje los te laten en kan ook ik ontspannen tijdens een wandeling

De aardehond is sociaal ten opzichte van mens en dier. Met veel vriendelijkheid kijkt hij de wereld in. Hij is betrouwbaar en vrolijk van aard en bovendien zeer evenwichtig en trouw.

Het is een innemende hond waarbij zlefs mensen die geen honden gewend zijn, zich sneller op hun gemak voelen. Het is een fijne hond in omgang met kinderen, hij maakt zich namelijk niet zo gauw druk. Maar omdat de hond tolerant is, kun je het ook te gek maken. Het is dus een hond die gevoelig is voor overvragen. Hij is gevoelig voor overbelasting en overgewicht. Deze hond heeft een sterk lichaam met volle spieren en een voorliefde voor eten. Hij eet niet, maar vreet! Hoewel een aarde hond niet snel beweegt, gaat hij heel efficient met zijn energie om. Het is een geweldige hond om uren mee door de natuur te zwerven. 

Eigenaar:

Een aardehond heeft één motto, rustig aan, morgen is er weer een dag. Dat vind ik fijn op dagen dat ik zelf wat nerveus ben.  Ik heb geleerd om mezelf weer tot rust te brengen met mijn hond in mijn armen, de zachte warme vacht en die rust..... Daar zijn aarde honden dus zeer geschikt voor.

Ondanks zijn meegaande aard zal ook deze hond, wanneer kaders en grenzen niet duidelijk zijn (en ook wanneer ze wel duidelijk zijn) af en toe grenzen proberen te overschrijden. Door te ontdekken waar grenzen van de baas liggen en wat de hond daarmee allemaal kan, leert hij zichzelf en de baas kennen. Als je volledig over je heen laat lopen en de hond in alles zijn zin geeft, gaat ook deze hond problemen geven. Maar in de regel is een aarde hond vanuit die rust en kalmte gemakkelijk bij te sturen. (een vlotte vuurhond of een vashoudende waterhond zal je je handen meer aan vol hebben.) 

Rassen: dogachtigen Senne honden Berg honden en Kayla.


Metaal.

 Deze hond heeft een evenwichtig karakter. Hij is rustig en tolerant ten opzichte van zijn omgeving. Hij is op zijn best in een omgeving waar duidelijke regels gelden.

De metaalhond is betrouwbaar en heeft een hekel aan conflicten en wanorde. Wanneer hij eerlijk wordt getraind en behandeld werkt hij graag. maakt snel vorderingen en zal zijn werk uitstekend doen. Het feit dat hij gematigd enthousiast is en zich vaak afstandelijk gedraagt, wil niet zeggen dat hij niet graag werkt. Dit is echter zeer afhankelijk van het ras. 

Met zijn vierkante slanke en sterkefiguur, straalt hij rust en volwassenheid uit. Aangezien de metaalhond de neiging heeft om zich af te sluiten, is het van belang om contact met hem te houden.

Eigenaar:

Maak tijd om dagelijks, onvoorwaardelijke aandacht voor hem te hebben. in de vorm van borstelen, massage of aanraken en kroelen. Als deze hond in een chaotische ongeordende plek belandt, zal hij pogingen ondernemen om de orde te herstellen. (en dat kan hij uiteraard alleen op een hondse manier doen.) Bij teveel onbegrip, trekt hij zich terug in zijn metalen schulp, wrdt stijf, depressief en geeft geen respons meer.

Hij komt het meeste tot zijn recht bij een evenwichtige rustige en gedisciplineerde eigenaar. Duidelijk en consequent.  Democratie begrijpt deze hond niks van. 

Rassen : niet staande jachthonden Labradors, retrievers, snauzers, hovaward, senne honden berghonden.

In balans : Wilskracht en oplettend

Uit balans; Angstig en wantrouwend

  
Waterhond

Een waterhond in balans is een hond met een prachtige uitstraling, een atletisch lichaam en een mooie schone vacht. Van nature is ze een eenling en voorzichtig in het zoeken van contact. 

Met haar heldere en verstandige ogen tast ze de omgeving af, alle situaties tegen elkaar afwegend. Het is een taaie sterke hond. 

Emotioneel is ze bijzonder gevoelig. Ze is nieuwsgierig, oplettend en vindingrijk, maar kan ook nerveus zijn. Ze schittert en straalt wanneer ze vol enthousiasme wordt gemotiveerd om iets te ondernemen. Maar wanneer ze aan haar lot wordt overgelaten, komt ze in een neerwaardse spieraal terecht en zal ze verdwijnen in een hoopje ellende. Op bekend terrein zal ze zondermeer in staart zijn om ingewikkelde oefeningen uit te voeren. Op wedstrijd terrein heeft ze de baas hard nodig. Legt die te veel druk op haar dan zal ze niet in staat zijn om op onbekend terrein te presteren. Kan ze van haar baas op aan, dan laat ze de mooiste dingen zien, maar als ze zich dan plots onzeker voelt, dan kan ze stil vallen, verstarren of in angst vervallen. 

Eigenaar:

Deze onafhankelijke wijze hond heeft een baas nodig die haar fijngevoeligheid begrijpt. Deze hond heeft veel ruimte nodig (persoonlijke zone om tot rust te komen. Als zij in een hectische leefomgeving terecht komt, waar veel stress is en te weinig ruimte, zal ze nerveus en wantrouwend worden.   Ook onder druk van een dominant aanwezige baas, raakt ze uit balans. Gun haar zowel fysiek als emotioneel ruimte en vrijheid. 

Geef de hond te tijd om te wennen aan spannende situaties, dring het niet op maar loop er ook zeker niet voor weg. (Van vermijden is nog nooit iemand zelfverzekerder geworden.) 

Rassen: Windhonden, herdershonden, de belgische herders en de collie achtigen ook wel. Staande honden, terriess als de soft coated weaten terrier. 

infoholistischdierenarts.nl
Verhalen over onze honden


Heerlijk ongedwongen spelen
Toen ShaiLee klein was kon ze uitbundig spelen met haar speeltjes. Ze jongleerde ermee en schudt ze het liefst in het rond, om ze uiteindelijk los te laten en zien hoe ze op de grond stuiteren. Vol overgave dook ze dan met of zonder speeltje onder mijn benen door of vlijde zich tegen mij aan. Samen zijn, allebei het zelfde ruiken.
Wanneer ze mijn huis als racebaan gebruikte, dat kon ze ook, dan is was het net een stripfiguur, dan greep ik haar lieflijk maar resoluut in de kladden. Zeker toen ze klein was, was dat een duidelijk teken dat ze toe was aan een uurtje slapen. Want die gekke vijf minuten, is eigenlijk niks meer dan het teken dat het tijd voor rust is, hoe koddig het er ook uitziet.
En dan nog iets......Met een hond als ShaiLee moet je niet bang zijn voor een beetje haar en zand.   Tja, met een hond met lang haar, ontkom je er niet aan dat haar vacht verzorgd moet worden. Bij ShaiLee valt het voor als nog wel mee, maar het moet wel even gebeuren. Kort scheren is geen optie, de vacht zal dubbel zo hard en moeizamer te borstelen dan daarvoor weer terug komen. Dus kies je voor een hond van Lothain Plains, dan zul je ook gewenning en training in het borstelen moeten stoppen en je niet laten omkopen door de slimmigheidjes of de boze blikken van je hond.                                      Als je hond bent moet je ook lekker vies kunnen worden.....
                                                                  

Racen en klieren. Twee teefjes, die elkaar niet kennen.  De Aus is een heftige tante. Maar ShaiLee houdt ook wel van rennen.   Alleen de dames 


                                                                


Dit heb ik maar even afgekapt. De teef in kwestie was wel erg heftig.   


Door het maken van veel foto's zie ik meer gedrag en kan ik ook steeds beter in real life situaties inschatten. Schijf op wat je ziet, zeker bij stille beelden. 

hoe staan de staarten , oren ogen bek, poten....   hoe hoog heeft de een zijn kop en snuit ten opzichte van de ander.....en dit kan per seconde veranderen. 


ShaiLee blijft keurig stil staan en laat zich besnuffelen......Haar bek stijf dicht dus dat duit op spanning.
Maar de dames blijven met elkaar bezig. er is nog geen rust en op de volgende foto is de spanning te zien. Shai houdt haar snuit boven die van de australian.  .......
En de Aus  heeft alles strak naar boven in een krulstaart die niet toegeeft. Allebei de dames hebben de mondhoeken strak...... Jammer dat Shai haar staart en poten niet te zien zijn..... De aus heeft de oren naar achter en shaiLee heeft ze naar voren...Maar Ami het vriendinnetje van ShaiLee vindt de schermutseling tussen de twee dames welletjes. (Ik  had het echte gehap en op elkaar duiken al gestopt) maar nu kwam Ami helpen...... Allebei de honden ontspanden iets (open bekken de Aus kijkt weg..... staart van de Aus dame staat minder strak.)


Een ontspannen bek is een licht open bek. Spanning is kaken op elkaar. 


Ami doet nog even een onderonsje met de aus.....


Maar dit zie ik toch een stuk liever........ 


Overigens.... die achterkanten zijn toch heel belangrijk. En lang niet alle honden laten het toe dat een ander daar snuffelt. 


wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww

kijk de verschillen ......

Foto's geven veel weer ..... 
 
 
E-mailen
Bellen